luni, 6 februarie 2017

De ce atât de multe apariţii?

Îi salut cu multă iubire pe stimaţii ascultători ai acestui post de radio, cu ocazia acestei noi emisiuni pe care o redactez, tocmai ca să aduc la cunoştinţa ascultătorilor acele profeţii mai importante care, datorită mesajului pe care îl cuprind şi şirului de evenimente extraordinare, se situează în mod justificat în urma apariţiilor de la La Salette, Lourdes, Fatima, Garabandal, Medjugorje şi a altora asemenea dintre care pe unele Biserica le-a acceptat, altele însă sunt tot în curs de investigare.
Mai mulţi oameni mă întreabă care este adevăratul motiv al acestor trenări îndelungate cu care Biserica, mai exact comisiile de investigare din diecezele locale, se comportă faţă de apariţiile a căror veridicitate este mai evidentă decât lumina zilei. Cu siguranţă există multiple cauze, pe care le voi prezenta mai în amănunt pe parcurs. Acum, doar pe scurt, tuturor celor pe care îi preocupă astfel de întrebări, le voi răspunde doar cu un scurt proverb: „Pentru o muncă bine făcută este nevoie de mult timp, dar pentru una rău făcută este nevoie de şi mai mult”.  În schimb, un lucru e cert – nu este greu de analizat aceste apariţii, aşa cum mulţi cred aceasta într-un mod eronat, la fel ca şi faptul că ar fi necesare decenii până să se lămurească, în cele din urmă, că acei vizionari au transmis mesajele urgente ale lui Dumnezeu. O, nu, despre cu totul altceva este vorba aici. Nu este deloc dificil a investiga şi a recunoaşte că o apariţie sau o profeţie este de la Dumnezeu sau de la cel rău, sau dacă este o născocire a respectivului vizionar. Când Dumnezeu ne vorbeşte într-un asemenea mod, foloseşte, să spunem, un canal de har neobişnuit şi, atunci, nu ne dă un mesaj ce ar presupune o difi-cultate de rezolvare a unei ecuaţii de gradul trei sau a unei  integrale, ci ne vorbeşte într-un mod foarte simplu şi inteligibil. Ba mai mult, de fiecare dată  întăreşte aceste mesaje cu minuni şi semne. Aşadar, repet, nu este dificil a recunoaşte provenienţa dumnezeiască a evenimentelor şi mesajelor extraordinare. Pe de o parte, pentru că Dumnezeu regizează scenariul apariţiilor în asemenea mod încât ele să fie uşor de recunoscut pentru toată lumea, chiar şi pentru comisia de investigare a Bisericii, iar pe de altă parte ştim foarte bine, şi transmitem ca învăţătură, faptul că Isus Cristos a înzestrat Biserica Sa cu carisma discernerii duhurilor. Fiind în posesia acestei carisme, cei îndrituiţi au capacitatea ca, foarte uşor şi dacă este necesar chiar foarte repede, să recunoască dacă un eveniment extraordinar, o profeţie, este de la Dumnezeu sau nu. Referitor la aceasta, aş dori să amintesc doar două exemple: binecunoscutele apariţii de la Lourdes şi cele de la Fatima.
Lourdes, situat într-un peisaj de o frumuseţe mirifică, aparţine de dieceza de Tarbes, unde la 11 februarie 1858 apare pentru prima dată Sfânta Fecioară. Pentru Bernadette, apariţiile se încheie în acelaşi an, în data de 16 iulie, când se întâlneşte cu Sfânta Fecioară în acest mod pentru ultima oară. Peste 12 zile episcopul înfiinţează deja o comisie de cercetare. După nici trei ani şi jumătate de lucru, mai exact la 18 ianuarie 1862, episcopul diecezei de Tarbes, monseniorul Bertrand Sevère Laurance (1790-1870), a recunoscut oficial veridicitatea apariţiilor şi a dat acordul bisericesc pentru cinstirea Fecioarei de la Lourdes.
În schimb, pentru apariţiile de la Fatima, aprobarea din partea Bisericii a venit exact în data de 13 octombrie 1930, aşadar la peste 13 ani după ultima apariţie. Episcopul de Leiria, de care aparţine şi astăzi Fatima, a emis decretul de iniţiere a procesului canonic referitor la apariţiile de la Fatima doar în data de 3 mai 1922, aşadar la 5 ani de la încheierea apariţiilor. În cazul Fatimei este de neînţeles această întârziere, chiar din mai multe puncte de vedere.
Primul: în comparaţie cu Lourdes, aici există trei vizionari, ceea ce uşurează semnificativ investigaţia.  În cazul apariţiilor de la Lourdes oricine ar putea spune: este vorba doar despre o persoană, cine ştie dacă această fetiţă este sănătoasă sau nu? Ştim că, pe atunci, medicina nu era atât de avansată ca în zilele noastre. La Fatima, situaţia este mult mai uşoară, deoarece se poate afirma mai uşor despre o persoană că nu este normală, dar despre trei, care spun acelaşi lucru, este deja mult mai dificil. Al doilea: La miracolul soarelui, care a fost promis şi care a durat aproximativ 12 minute, au fost martori oculari peste 70.000 de oameni. Acolo au fost prezente persoane din toate categoriile sociale, mulţi ziarişti şi persoane ilustre. Iar al treilea: Sfânta Fecioară vorbeşte atât Bisericii cât şi credincioşilor, ca să fie înfăptuite cât mai repede cererile ei cuprinse în mesaje, altminteri se vor abate asupra lumii mari catastrofe. Printre altele, Sfânta Fecioară a profeţit şi al Doilea Război Mondial în cazul în care omenirea nu se converteşte. Iată, rezultatul omisiunii, atât al celor din Biserică, cât şi al enoriaşilor, pentru că, dacă vrem să recunoaştem sincer, Biserica noastră nu a fost o plămădeală destul de puternică pentru a determina ca omenirea să treacă printr-o mare convertire şi prin asta să evite profeţia dată de către Sfânta Fecioară, şi anume, cel de-al Doilea Război Mondial. Acest fapt este întărit de orice teolog serios, deoarece, dacă atunci ar fi ascultat de chemarea Sfintei Fecioare şi, ca unul – episcopi, preoţi, credincioşi – ar fi îndeplinit ceea ce Măicuţa a cerut, s-ar fi putut evita atât răspândirea comunismului, cât şi al II-lea Război Mondial. Aşadar, istoria noastră ar fi luat o cu totul altă turnură. Aceste intervenţii divine nu pot fi privite cu uşurinţă. Dumnezeu nu a venit să se distreze cu noi, ci Dumnezeu, în nemărginita Lui înţelepciune, intervine pentru ca să ne dea nouă rezolvarea, cu scopul de a putea evita anumite atrocităţi. Şi, din acest exemplu, se vede că oamenii pot să ajute, dar şi să întârzie lucrarea lui Dumnezeu care întotdeauna şi peste tot ţinteşte mântuirea oamenilor.
După această scurtă introducere, să încercăm să răspundem la întrebarea pe care, deja, foarte mulţi oameni au pus-o de-a lungul a douăzeci de ani, văzând în lume îndesirea apariţiilor. De ce aceste multe apariţii? Dacă ne adâncim pentru puţin timp în rugăciune şi gândim puţin, atunci răspunsul este foarte simplu şi el există şi în Biblie, uneori mai învăluit, alteori mai făţiş. Dau acum un răspuns scurt,  clar şi inteligibil, ieşit din pana Sfântului Paul, care se găseşte în Scrisoarea către Romani în versetul 20 al capitolului 5: „... dar unde s-a înmulţit păcatul, s-a revărsat cu prisosinţă harul”. În pofida faptului că unora acest răspuns nu li se pare potrivit, totuşi, mesajele apariţiilor dau mărturie despre aceasta.
În încheiere, aş dori acum să citez câteva dintre aceste mesaje. Mesajul pe care dragii ascultători îl vor auzi acum este cel al Sfintei Fecioare, dat  lumii în data de 13 septembrie 1984:
„Dragii mei copii! Am nevoie şi în continuare de rugăciunile voastre. Întrebaţi, de ce atâta rugăciune? Priviţi în jur, dragii mei copii, şi veţi vedea cât de tare s-a întronat păcatul în lume. De aceea, rugaţi-vă pentru ca Isus să învingă! Mulţumesc că aţi răspuns la chemarea mea.”
Într-adevăr, Sfânta Fecioară vorbeşte clar, şi dacă există cineva care vede în mod corect situaţia în care ne aflăm, eu cred că cei din ceruri sunt aceia care văd foarte bine încotro se îndreaptă omenirea. Şi dacă Măicuţa spune că lumea voastră este inundată de păcat, atunci asta aşa şi este, chiar dacă eu nu vreau să accept acest lucru. Situaţia fiind reală, eu trebuie să mă schimb. Eu sunt cel care trebuie să privesc cu ochii lui Dumnezeu această lume, eu trebuie să mă convertesc, şi atunci primesc de la Dumnezeu, în dar, un mod mai corect de a vedea lumea, mai real. Nu mă ameţesc cu tot felul de poveşti de adormit copiii, ci îmi iau viaţa în mâini şi o schimb potrivit voinţei lui Dumnezeu, pentru ca să pot lucra pentru mântuirea proprie şi a altora.
Al doilea mesaj pe care l-am ales este cel al Sfintei Fecioare dat lumii în data de 25 ianuarie 1991:
„Dragii mei copii! Astăzi vă chem să vă rugaţi aşa cum nu aţi mai făcut-o niciodată. Rugaţi-vă pentru pace! Satana este puternic şi vrea să nimicească nu doar viaţa umană, ci şi natura şi planeta pe care trăiţi. De aceea, dragii mei copii, rugaţi-vă, ca prin intermediul rugăciunii binecuvântarea dumneze-iască a păcii să vă ocrotească! Dumnezeu m-a trimis la voi pentru a vă ajuta. Dacă vreţi, luaţi Rozarul. Un simplu Rozar poate face minuni în lume şi în viaţa voastră. Vă binecuvântez şi rămân cu voi, până când Dumnezeu va voi. Mulţumesc că nu veţi fi nestatornici apariţiilor mele. Mulţumesc că aţi răspuns la chemarea mea.”
Pe mine, întotdeauna mă atinge ultima propoziţie care, totodată, îmi stârneşte şi un examen de conştiinţă atunci când Măicuţa ne mulţumeşte că am răspuns chemării Ei. Oare, într-adevăr, ai răspuns şi mai răspunzi şi astăzi chemării Ei?
Cu aceste gânduri mă despart pentru moment de dragii ascultători, dorind tuturor o nouă săptămână binecuvântată în care să medităm la această întrebare.
Să ne auzim din nou cu bine!

Emisiune difuzată în data de 20 februarie 2012
prima parte din cartea "Deschidere către lumea apariţiilor", autor pr Selymes Josef
(emisiuni transmise la Radio Maria Transilvania în perioada 2012-2013) 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu