sâmbătă, 5 august 2017

Viaţa lăuntrică a lui Isus - Suferinţa limbii

Apoi am oferit Tatălui tăcerea Mea pentru că în cele 9 luni petrecute în pântece nu Mi-am deschis gura spre a rosti nici un cuvânt. Această jertfă adusă din partea Mea, Dumnezeu Creator, a fost una destul de mare. Orice ştiinţă şi oratorie omenească este nimic raportată la Înţelepciunea Mea. Cu toate acestea, am îndurat acest chin ca ispăşire pentru toate acele păcate pe care fraţii Mei le comit cu limba. Cu acest organ de simţ oamenii Îl rănesc mai mult pe Tatăl, decât cu toate celelalte simţuri adunate laolaltă – de aceea, M-am străduit să potolesc mânia Tatălui, întrucât pe bună dreptate este mâniat pe neamul omenesc din cauza păcatelor săvârşite cu limba.
L-am rugat pe Tatăl să dea putere, ca din iubirea pentru Dumnezeu şi imitându-mă pe Mine, să poată îndura benevol această suferinţă toţi cei care sunt păgubiţi în bunul lor renume, sau se vorbeşte nerespectuos şi urât despre ei, sau sunt umiliţi şi batjocoriţi.
I-am cerut Tatălui să dea putere tuturor acelora care vor să-şi mortifice acest simţ, şi nu doar ocolind din voinţă proprie orice vorbă care-L răneşte pe Dumnezeu, ci abţinându-se chiar şi de la discuţii permise, obişnuite. Prin tăcerea Mea, am obţinut acest har mai ales călugărilor pentru a putea rămâne în linişte şi pentru a tăcea, ca în acest fel, cu ajutorul Tatălui, să poată obţine victorii uriaşe asupra duşmanului cel rău, întrucât diavolul ia în stăpânire limba dacă vrea să îi determine să cadă  pe cei desăvârşiţi şi încercaţi în ale virtuţilor.
Cât de greu îi este omului să-şi mortifice şi să-şi stăpânească acest simţ! Diavolul depune eforturi serioase ca să-i ispitescă pe oameni a păcătui cu limba. El ştie foarte bine cât de dăunătoare îi este mortificarea limbii şi ce câştig mare obţine atunci când omul abuzează de limbă. Chiar şi o singură limbă guralivă care nu se poate stăpâni, poate dăuna unui oraş întreg! Cu siguranţă cel rău câştigă mult teren atunci când se face abuz de cuvinte.
.
Am cerut în mod special Tatălui să fie îndurător cu aceia pe care vorbirea multă şi fără rost i-a împins la erori şi mari păcate – dacă vor să se îndrepte, cu ajutorul harului Său.
L-am rugat şi pentru acei nenorociţi care nu simt remuşcare din cauza greşelilor lor, întrucât sunt surzi la inspiraţiile lăuntrice. Aceştia, pur şi simlu nu vor să se îndrepte, de aceea am cerut ca Tatăl măcar să întârzie  pedeapsa meritată şi să nu-i pedepsească aşa de sever cum a făcut-o înainte de venirea Mea în lume, ca de exemplu pe cei 42 de oameni care şi-au bătut joc de profetul Eliseu, de au ajuns să fie sfâşiaţi de urşi...
Tatăl Mi-a promis totul. A declarat că de acum încolo doreşte să fie Dumnezeul „Îndurării”şi nu Dumnezeul „dreptăţii”, aşa cum a fost pe vremea Vechiului Testament.  Iar El şi-a ţinut promisiunea făcută Mie.
Piveşte cât de multe suflete s-au născut în lume după venirea Mea care au îndrăgit tăcerea! Câte mănăstiri au fost înfiinţate în ale cărei reguli se găseşte silenţium deplin! Toate acestea sunt roade ale Tăcerii Mele, când Eu, Înţelepciunea Veşnică, am tăcut timp de 9 luni, fără a fi  suspinat nici măcar o dată.
.Priveşte ce de păcătoşi sunt în lumea aceasta! Blasfemie, minciună, înşelăciune, mărturie strâmbă, răzvrătire. Toate acestea pustiesc acest frumos pământ.  Dar Tatăl Meu le îndură cu mare răbdare şi cu pace, ca urmare a promisiunii făcute Mie.
.
L-am mai rugat să vorbească acelor inimi care, din renunţarea de sine, se retrag în singurătate şi trăiesc în tăcere şi astfel se împlineşte promisiunea făcută sufletelor însingurate: „Vreau să-l conduc în pustie şi să-i vorbesc inimii!” (Osea 2,14) Şi ce altceva trebuie înţeles prin deşert dacă nu păstrarea severă a tăcerii?  Chiar dacă un astfel de suflet se găseşte în compania altora, nu-l împiedică totuşi să vorbească cu Dumnezeul său. Ai putut şi tu experimenta aceasta. Aşadar, nu singurătatea trupului ci însingurarea sufletului, respectiv tăcerea faţă de semeni, face ca să auzi glasul Creatorului şi să Îi şi poţi vorbi în adâncul inimii tale.
Tatăl Mi-a promis şi acest lucru. Într-adevăr, vorbesc inimilor celor se abandonează unei vieţi retrase, adică trăind în singurătate şi tăcere. Ei aud cuvântul lui Dumnezeu. Ei aud mai bine şoaptele Dumnezeieşti şi pătrund astfel în tainele Dumnezeieşti. Câte suflete au avut parte de aşa ceva...! Duhul Sfânt a binevoit să le vorbească. Le descoperă chiar şi cele mai mari mistere Dumnezeieşti, ceea ce nu a fost atât de uşor înainte de Întruparea Mea.
Promisiunile pe care Mi le-a făcut Tatăl, le menţine în toate şi pentru toţi. Aşadar, dacă omul nu aude glasul lui Dumnezeu, atunci nu Dumnezeu va fi cauza ci omul însuşi, care din cauza nevredniciei şi a îndărătniciei sale, nu voieşte să se supună ordinii Dumnezeieşti şi vrea să trăiască după voia sa, nu vrea să-şi înfrâneze viciile şi simţurile, ci le lasă libere, de colo-colo, unde iubirea de sine şi poftele îl trag.
Tatăl Meu este mereu dispus să ofere atâta har cât este necesar pentru a putea birui toate simţurile noastre, dar mai ales limba. Limba păcătoasă cauzează o mai mare pagubă decât sabia scoasă din teacă, fiindcă limba străpunge sufletul şi îl ucide. Însă sabia străpunge doar trupul şi-l ucide – dar trupul are o valoare mult mai mică şi de fapt este nimic în comparaţie cu sufletul.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu