luni, 7 august 2017

Viaţa lăuntrică a lui Isus - Suferinţa simţului mirosului

Am suferit şi în acest simţ. Am fost privat de tot ce înseamnă frumuseţea şi prospeţimea acestui simţ. Am oferit aceasta Tatălui Meu ca ispăşire pentru acele ofense pe care fraţii Mei le comit cu acest simţ.
Chiar dacă simţul mirosului este mai puţin potrivit pentru a păcătui, totuşi provocă mari daune sufletului dacă omul îl utilizează spre îndestularea poftelor şi astfel omul ofensându-L pe Creator. Nu-ţi voi explica ţie mai pe îndelete păcatele simţului mirosului, logodnica Mea dragă, fiindcă nu ai fi capabilă să le înţelegi. (Isus spune acestea fiindcă vorbeşte unei călugăriţe- editorul). Îţi spun doar că cel care îşi înfrânează acest simţ poate obţine multe merite pentru sine.
Renunţarea Mea nu s-a extins doar la plăcerea firească a mirosului, ci M-am înfrânat şi de la a mirosi acea mireasmă nespus de plăcută pe care omenitatea Mea unită cu Cuvântul Veşnic o emana din Mine. Puterea Dumnezeirii Mele emana din Trupul Meu cea mai plăcută mireasmă posibilă. Această mireasmă au simţit-o doar puţini, potrivit voinţei Mele, printre ei şi Mama Mea. Dar din când în când o privam şi pe ea de această plăcere pentru ca să poată şi ea exersa renunţarea de sine şi astfel să obţină merite. Eu însă am renunţat la toate plăcerile şi bucuriile de care omenitatea Mea s-ar fi putut bucura.
Am vrut să Mă privez de orice consolare pământească, ca să  plătesc datoriile fraţilor Mei. Prin mortificarea simţurilor Mele, am ispăşit pentru senzualitatea omenească ce duce la păcat.  
Multiubita Mea logodnică, te miri de cele auzite că Trupul Meu emana o mireasmă atât de plăcută? Adevăr îţi spun: că mireasma emanată din Trupul Meu a fost atât de puternică şi plăcută încât îi înviora pe cei care îi învredniceam cu aceasta. Spun aceasta fiindcă nu toţi cei care au venit în apropierea Mea au putut-o simţi. Acesta a fost un har deosebit. Acele suflete au fost nevinovate şi drepte. Au simţit mireasma Mea, nu cu simţul mirosului, ci cu sufletul lor. Aceste suflete au alergat la Mine, datorită atracţiei miresmei Mele plăcute. În Cântarea Cântărilor, Logodnica sfântă vorbeşte aşa iubitului ei logodnic, care înfăţişează o prefigurare a omenităţii Mele: „Miresmele tale sunt plăcute pentru miros, mireasmă revărsată, numele tău: de aceea te iubesc fecioarele.”
Au fost şi oameni care au ajuns până întra-colo încât, simţind mireasma Mea, au recunoscut Dumnezeirea întrupată şi M-au adorat ca „Fiu” adevărat al lui Dumnezeu. Aşa au făcut cei trei crai de la răsărit, dreptul Simeon, profetesa Ana şi alţii, pe parcursul vieţii Mele pământeşti.
Să nu crezi, logodnica Mea dragă, că aceasta este o mireasmă oarecare! Mireasma emanată de Dumnezeirea Mea este un amestec de miresme deosebit de plăcute şi minunate. Un mir este alcătuit din mai multe miresme, din mai multe feluri de plante, flori şi mireasma fiecăreia se întrepătrunde una cu cealaltă, iar împreună emană o singură mireasmă plăcută. În cazul Meu, mireasma emanată de Dumnezeirea Mea a fost alcătuită din multele miresme a fiecărei virtuţi în parte.
Mireasma Mea era atât de puternică încât dacă un om ar fi putut să o simtă cu simţul mirosului, atunci imediat ar fi fost dus în Rai. Harul ca această mireasmă să fie simţită şi cu simţul trupesc, nu doar cel sufletesc, l-a primit doar Mama Mea. Adeseori Tatăl Ceresc a întărit-o ca nu cumva să moară mirosind-o. Nu am dat altui om această capacitate, la care Eu însumi am renunţat pentru că aşa a voit Tatăl Meu, aşa i-a plăcut.

http://metropolita.hu/2011/06/a-szagloerzek-szenvedese/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu