miercuri, 29 aprilie 2020

SĂ RIDICĂM VOCILE PENTRU CA BISERICA SĂ FIE LOC DE ÎNTÂLNIRE A CREȘTINILOR

Il vescovo di Ascoli attacca. "Quella di Conte è una dittatura ...


SĂ RIDICĂM VOCILE PENTRU CA BISERICA SĂ FIE LOC DE ÎNTÂLNIRE A CREȘTINILOR

Am urmărit cu mare atenție și interes conferința de presă de ieri cu Președintele Consiliului Giuseppe Conte și a fost ca un duş rece când am auzit că încă nu se pot face Liturghiile. Chiar și CEI a reacționat dur, mai ales pentru că Conti a vorbit de un accord prietenos, dar numai prietenos nu a fost acest acord.
Pentru a veni în ajutorul acestei situații, vreau să spun părerea mea. În primul rând, este greșit spus că Biserica este loc de contagiere. Să nu lăsăm să se înțeleagă această idee pentru că nu este adevărat. În al doilea rând, preoții noștri sunt responsabili, nu acționează nechibzuit, luaseră deja măsurile de precauție cerute și sunt pregătiți. Printre altele, este acel episod regretabil în care am văzut cum un polițist a întrerupt Sfânta Liturghie, un lucru absurd care este condamnat cu tărie, făcând ceva care nu a fost prevăzut de DPCM, în plus, preotul făcea asta într-un context de siguranță sanitară mare. Eu vreau să-i liniștesc pe toți spunând că noi, în acest moment, avem nevoie să intrăm în Biserică și să celebrăm Sf. Euharistie, ne-o cere lumea. Ne-o cere lumea care în aceste momente nu mai poate sta închisă în casă în această stare de blocaj, care nu știm unde va duce. Sunt tulburări psihologice la unii și noi putem să-i ajutăm. Rolul rugăciunii, rolul celebrării euharistice e să fim împreună, chiar cu toate măsurile de siguranță ce vor fi date. Înmormântările, ce tristețe să văd persoane duse în cimitir așa, nici măcar un câine nu e dus astfel, fără îmbrățișările celor dragi. 15 persoane, de ce doar 15 persoane? Lăsați-ne pe noi să decidem câte persoane, lăsați ca preoții noștri să fie responsabili cu maximă colaborare. Cultul este o libertate ce nu poate fi blocată în acest mod. Dreptul la libertatea religioasă este ceva fundamental, garantat de Constituția noastră și de conștiință. Astfel, acum că nu este dat acest drept, trebuie să acționăm cum ne învață în Faptele Apostolilor: trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu sau de oameni? În acest caz, trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu. Eu îmi imaginez că bunul simț va avea întâietate și că Comitetul Științific va ajunge la o concluzie. Încetați să spuneți că Biserica este loc de contagiere, nu mai mult decât altele, nu mai mult decât supermarketul, sau decât magazinul de peste drum, ba chiar mai puțin pentru că avem grijă de sănătatea persoanelor. Biserica nu poate fi locul răutăților, dar este loc de solidaritate, spațiu de libertate, de speranță, unde chiar și cel care nu iubește Biserica, chiar și cel care o urăște, va găsi mereu aici pe cineva care îți va spune că îți vrea binele, te iubește și unde toți pot găsi și încerca să construiască ceva mai bun, contând pe ajutorul Domnului. Acest necunoscut pe care nu l-am văzut citat în niciun document oficial este  Dumnezeu care ne ajută cel mai mult în aceste momente și ne cere cu insistență să ridicăm vocea pentru ca Biserica să se întoarcă la a fi loc de întâlnire a creștinilor. Vă mulțumesc!


EPISCOPUL GIOVANNI D’ERCOLE DUR CU BLOCAJUL ASUPRA LITURGHIILOR
Am urmărit cu mare atenție și interes conferința de presă de ieri cu Președintele Consiliului, Giuseppe Conte, și a fost ca un duş rece, dupa atâtea promisiuni părea ca s-a ajuns la un acord, dar cuvintele lui Conte au fost adevărate săgeți care au blocat dialogul care era sincer, dar până la urmă nu putem fi păcăliți în viață. Chiar dacă apoi a fost o revenire, că Președintele Consiliului se va gândi, cred că trebuie să privim acest lucru obiectiv: Biserica nu este loc de contagiere, nu trebuie să lăsăm să se aprobe această idee. Comitet Științific, cine v-a spus acest lucru, că Biserica este loc de contagiere? Experiența noastră ne spune că Biserica nu este loc de contagiere, cel puțin experiența mea de Episcop îmi dovedește asta. Și apoi, noi suntem persoane serioase, ținem la sănătatea oamenilor, este un drept al oamenilor să meargă la Biserică. Și atunci, este o dictatură aceasta, de a împiedica cultul, pentru că este unul din drepturile fundamentale și asupra acestui lucru nu se poate discuta. Eu încă de la început am spus și am susținut că Biserica nu este loc de contagiere. Înmormântările ne-ați pus să le facem ca la câini, aruncați așa... lumea a suferit. 15 oameni la o înmormantare... Dar lăsați-ne, noi știm cum să ne descurcăm, noi avem în inimă iubirea pentru oameni. Nu vă preocupați, nu suntem superficiali, iar preoții noștri au demonstrat că sunt serioși. Vă amintiți de acel preot care avea 6 persoane și polițistul care a venit acolo a văzut cu câtă seriozitate lucra! Noi suntem persoane serioase. Trebuie ca dreptul la cult să ne fie redat, dacă nu, îl vom lua noi. Iar dacă îl vom lua, este doar un drept al nostru. Dacă eu reușesc să țin lumea calmă, e doar pentru că eu iubesc acești oameni, iar acest popor este cu adevarat obosit. Amintiți-vă că a ajuta lumea cu rugăciunea înseamnă a-i calma. Știți oare câți oameni ni se adresează pentru că au tulburări psihologice? În acest moment nu mai pot să trăiască în acest blocaj care, până la urmă, nu știu unde va duce. Noi avem nevoie să recuperăm libertatea, iar Biserica nu doar că este spațiu de libertate, dar și spațiu de speranță, este laboratorul în care încercăm să construim pentru toți, chiar pentru cine ne urăște, pentru cine nu crede în Biserică, un viitor mai bun. Nu avem nevoie de favoruri de la voi, avem nevoie de acest drept, îl revendicăm și acest drept trebuie recunoscut, nu pentru că noi îl cerem, dar pentru că există acest drept. Faptul că ne-ați făcut de râs în toată lumea trebuie să fie spălat cu un gest simplu de restituire a demnității și a drepturilor. Vă mulțumesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu